MONTENEGRO

Montenegro a volt Jugoszlávia déli részén helyezkedik el, 2006 júniusától önálló államként. 13.812 km2-en, 293 km tengerparti szakasszal, melyből 73 km hosszan homokos vagy apró kavicsos strandon élvezhetjük a tengert és a napsütést.

Lakossága: kb. 680.000 fő, melyek között van szerb, horvát, montenegroi és albán is. A vallásuk is megoszlik ortodox keresztény, katolikus keresztény és iszlám között.

Fővárosa: Podgorica  - 173.000 lakos.

Fizetőeszköz: Euro.

Leghosszabb strand: Velika Plaza (Ulcinj) - 13 km.

Legmagasabb csúcs: Bobotov kuk (Durmitor) - 2.523 m.

Legnagyobb tó: Szkadari tó - 391 km.

Legmélyebb szurdok: Tara folyó - 1.300 m.

Nemzeti Parkok: Durmitor, Biogradska gora, Szkadari tó, Lovcen, Prokletije.

Legnagyobb öböl: Kotori öböl.

Időzóna: GMT+1 (Magyarországhoz képest nincs időeltolódás)

 

Megközelíthetőség:

Autóval: 2 útvonalon érdemes utazni, ZÁGRÁB-SPLIT-DUBROVNIK, a másik a RÖSZKE-ÚJVIDÉK-BELGRÁD-CACAK-UZICE-BIJELO POLJE-PODGORICA-CETINJE-BUDVA.

Autóbusszal: Budapesti indulással heti 1 járat indul.

Beutazás feltételei: Magyar állampolgároknak vízum nem, de minimum 6 hónapig érvényes útlevél szükséges a belépéshez. Montenegro egyoldalúan endedélyezte magyar állampolgároknak érvényes személyi igazolvánnyal az országba történő belépést, amennyiben a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 90 napot. A Szerbián keresztül Montenegroba történő utazáshoz útlevél szükséges!

Egészségügyi ellátás: Elfogadható, de gyógyszereket érdemes magunkkal vinni és biztosítást feltétlenül ajánlott ajánlott kötni. A tengerparton és az üdülőövezetben a higiénia kifogástalan, azonban a vezetékes víz fogyasztása nem ajánlott.

Jellegzetes ételek, italok: A különféle halételek és dél szláv ételek (bárány, Preskovica, Csevap..stb) kipróbálása ajánlott. A montenegrói borok és pálinkák kiválóak.

Időjárási adatok: Mediterrán éghajlat. A szezon májustól szeptemberig napos, meleg, a hegyekben nyáron is hűvös van. A partmenti sávban nem ritka a 40 fok, de a kellemes szellő hűti a levegőt.

Telefon: A tengerparti részen a mobiltelefonok jól használhatóak. A montenegrói szolgáltatók tarifái kedvezőek. Internetezés megoldható az internet kávézókban.Az utcai telefonok kártyával működnek, melyek bárhol beszerezhetőek. A szállodákban drága a telefonálás.

Feszültség: Az áram 220 V és a konnektorok is megegyeznek a nálunk használatosakkal.

Autókölcsönzés: 40-150 euro között van 24 órára. Benzin ára kb. 1,15 euro. 

Napernyők és nyugágyak: Néhány szálloda esetében térítésmentesen vehetők igénybe, a strandokon általában 3-5 euro az ára.

Üdülőhelyek: Becici, Budva, Herceg Novi, Kotor, Petrovac. - szálláshelyek az oldalsávban az üdülőhelyet kiválasztva.

montenegro2.jpg

 

Kapcsolat

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek! * A teljes weboldalra kiterjedően az esetleges feltöltési hibákért, elütésekért felelősséget nem vállalunk.

MKEH: R01197/1999