GÖRÖGORSZÁG

  

Hasznos információk és tudnivalók Görögországról

 

Görögország Európa délkeleti részén, a Balkáni-félszigeten helyezkedik el. Domborzata erősen darabolt, mely a harmadkori földmozgásoknak – gyűrődéseknek, töréseknek – köszönhető. Görögország északi és középső részét a Pindosz és az Olimposz hegységek foglalják el, melyek között tágas medencék találhatók (Trákia, Tesszália, Macedónia, Boiótia, Attika). Délen a Peloponnészosz-félsziget található, melyet törésekkel szabdalt hegységek sorozata borít. Négy országgal határos: Albániával, Macedóniával, Bulgáriával és Törökországgal. Területe egyrészt szárazföldi kiterjedésű, másrészt több sziget is tartozik hozzá, hiszen több tenger is határolja: az Égei-, a Jón-, a Földközi- és a Trák-tenger. Legnyugatibb pontja Korfu, legdélebbi Kréta, legkeletibb Kasztelórizo szigete. Erősen tagolt partvonal jellemzi, partvidéke 15 000 km hosszú. Dél felé a part egyre inkább csipkéződik, a szárazföld parthossza 4000 km. Csak 107 000 km² az összefüggő szárazföld, 25 000 km² sziget. Szigetvilága: 1300 szigete van, ebből 170 lakott.

GÖRÖGORSZÁG TENGEREI: Jón-tenger, Égei-tenger

GÖRÖGORSZÁG IDŐJÁRÁSA: Görögország időjárása meglehetősen kedvünkre való, legalábbis ami a főszezont illeti. A nyári hónapokban az átlaghőmérséklet a 30 fokot is meghaladja, júliusban és augusztusban gyakran 40 fok körüli melegre is számíthatunk. Eső inkább csak májusban és szeptemberben esik, de akkor is rövidek, hevesek.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK : Görögország az Európai Unió és a Schengeni rendszer tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be, és ott 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak.

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarországhoz képest +1 óra.

FIZETŐESZKÖZ: Euro (€)

NYELV: Görög; a turisztikai régiókban főként angolul, de alkalmanként németül is beszélnek.

VALLÁS: A hivatalos vallás a görögkeleti ortodox, ennek megfelelően rengeteg templomot és kápolnát találunk országszerte. A misék szépek és különösen látványosak lehetnek az egyházi ünnepeken,

EGÉSZSÉGÜGY: Védőoltás nem szükséges. Nem árt külön biztosítást kötni súlyosabb megbetegedés esetére.

ITALOK: Ne igyon csapvizet! Csak palackozott vizet fogyasszon, amely minden élelmiszerüzletben kapható! A hőség miatt az is nagyon fontos, hogy folyamatosan megfelelő mennyiségő folyadékot vegyen magához.

GÖRÖG KONYHA: Tipikus ételek: Muoszaka - rakott krumplihoz hasonló, padlizsánnal darálthússal, krumplival, Szuflaki - nyársonsült, főszerekkel ízesített rablóhús, Dolmadákia - rizzsel és hússal töltött szőlőlevél, Tzatziki - joghurtszósz uborkával, foghagymával, olívaolajjal, Kalamariakia - sült tintahal. Speciális görög italok: Ouzó - ánizspálinka, Metaxa - konyak, Retsina - gyantás bor

NYITVATARTÁS - SZIESZTA: Postahivatalok üdülőhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelőtt is nyitva tartanak. Az üzletek reggel 9-től 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfőn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bőrárut, ruhát is lehet kapni.

TELEFONÁLÁS: Magyarország száma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Görögország hívószáma Magyarországról: 00 30 + körzetszám + hívott szám.

ÜNNEPEK:

Január 1. - Az újév első napja
Január 6. - Vízkereszt
Március 25. - Nemzeti ünnep. Ekkor ünneplik a török ellen 1821-ben vívott szabadságharc kezdetét. Városokban, falvakban parádés felvonulások vannak ekkor. Katonák, papok, rendőrök, közéleti személyiségek vesznek részt. Sok felvonuláson fiatalok korabeli öltözéket viselnek.
Május 1. - Munka ünnepe
Augusztus 15. - Mária elszenderedése. Templomszentelési ünnep.
Október 28. - Nemzeti ünnep. A „NEM” napja. Az 1940-es Mussolini által küldött ultimátum elutasítására emlékeznek meg. Ekkor lépett be Görögország a 2. világháborúban a szövetségesek oldalára.
December 25-26. - Karácsony.

A következő ünnepek nincsenek fix időponthoz kötve. Ezek a Júlián naptárhoz igazodnak, nem feltétlenül esnek egybe a mi hasonló nevű ünnepeinkkel.
Farsang - Ilyenkor a mulatozásé a főszerep. A tavernák tarka díszekbe öltöznek. A gyerekek farsangi öltözékbe bújnak.
Húsvét - Görögország legnagyobb ünnepe. Krisztus feltámadását ünneplik. Húsvét előtti szombaton este imára térnek a templomokba. Majd vasárnap összegyűlik a család az ünnepi ebédre. Itt a megszokott étel a nyárson sült bárány.
Nagypéntek - Ilyenkor Krisztus jelképes sírját - az epitaphioszt - virággal díszítik, majd este körmenetben körbehordozzák a faluban vagy egy bizonyos részen. Néhány hívő imádkozva virraszt a sírnál. A pirosra festett tojás sem maradhat el. A tojás az örök élet jelképe.
Pünkösdhétfő.

Magyar Köztársaság Nagykövetsége:
10675 Athén, Karneadou 25-29. Kolonaki
Telefon: 0030 21-07256800

GÖRÖGORSZÁG 2017 NYÁR - GÖRÖGORSZÁG REPÜLŐVEL DEBRECENBŐL, BUDAPESTRŐL, GÖRÖGORSZÁG AUTÓBUSSZAL DEBRECENBŐL, BUDAPESTRŐL, GÖRÖGORSZÁG EGYÉNILEG! KÉRJEN SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT IRODÁNKTÓL, VAGY VÁLASSZA KI UTAZÁSÁT KERESŐNKÖN KERESZTÜL!

KORFU 2017 NYÁR - FOGLALHATÓ IRODÁNKNÁL!! KORFU 40 % ELŐFOGLALÁSI KEDVEZMÉNY 2016.11.30-IG!

RODOSZ 2017 NYÁR - BUDAPESTRŐL REPÜLŐVEL -  FOGLALHATÓ IRODÁNKNÁL MÁR 20% ELŐLEGGEL 2016. DECEMBER 31-IG!

Elérhetőségeink:

CÍVIS TOURS Utazási Iroda

4024 Debrecen, Batthyány u.16. 

(az udvarban)

Tel.: (52) 453-430; (30) 812-87-80

E-mail: civistours@civistours.hu

Alapítva: 1990.

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek! * A teljes weboldalra kiterjedően az esetleges feltöltési hibákért, elütésekért felelősséget nem vállalunk.

MKEH: R01197/1999