CIPRUS

CIPRUS REPÜLŐVEL BUDAPESTRŐL - 2017 CIPRUS NYÁR HAMAROSAN!!!- FOLYAMATOS FRISS LAST MINUTE AKCIÓK, ELŐFOGLALÁSI KEDVEZMÉNYEK! 

ÉSZAK-CIPRUSI, DÉL-CIPRUSI UTAKAT KERESSE UTAZÁS KERESŐNKBEN, MAJD KÉRJE AZ ÖNNEK MEGFELELŐ AJÁNLATOT IRODÁNKTÓL! 

KERESSE IRODÁNKAT E-MAILEN, TELEFONON, VAGY SZEMÉLYESEN! KÉRJEN SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT!

HASZNOS TUDNIVALÓK: Észak-Ciprus, Dél-Ciprus

ÉSZAK-CIPRUS:

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság független állam Ciprus szigetének északi harmadán. A lakosság szinte 100%-ban a török nyelvű etnikumhoz tartozik. Két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök. Nicosia északi fele az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területéhez tartozik, a város mindkét ország fővárosa. Noha Észak-Ciprus fejlettségben kissé elmarad a déli területtől, azonban szépségben, kulturális emlékekben mindenképpen vetekszik vele. Aki járt már Észak-Cipruson, az a hangulatos kis települések, az érintetlen, homokos tengerpart, az ősi várak felejthetetlen emlékeivel térhetett haza. A török ciprusiak barátságosak, mosolygósak és vendégszeretőek.

Rövid történelem: A köztársaságot egyoldalúan 1983-ban, kilenc évvel a görög ciprióta államcsíny után kiáltották ki. Az államcsínyt 1974-ben az EOKA-B (Ciprióta Harcosok Görög szervezete) a görög katonai junta támogatásával hajtotta végre. Ezt követte a sziget északi részének török megszállása. Korábban, 1983 között ezen a területen az Észak-Ciprusi Szövetségi Állam létezett. Észak-Ciprust jelenleg kizárólag Törökország ismeri el független államként. Az Iszlám Konferencia Szervezete már tett lépéseket Észak-Ciprus elismertetése érdekében, míg a nemzeti kormányok és az Ciprusi Köztársaság de jure szuverenitását ismerik el a sziget teljes területe fölött. Az ENSZ több határozatában is megerősítette, hogy az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot illegális formációnak tartja. Észal-Ciprus gyakorlatilag Törökország önkormányzattal rendelkező protektorátusa. Noha az ország intézményeit nem ismerik el, Észak-Ciprus elnökét elfogadják a ciprusi török közösség tárgyaló képviselőjének. Az utóbbi években, a sziget ügyeiben az újraegyesítés kérdése dominált. A törökök üdvözölték Ciprus tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz és 2004-ben mindkét oldalon népszavazást tartottak az Egyesült Nemzetek Szervezete közvetítésével kidolgozott megbékélési tervről. Ezt a tervet Tassos Papadopoulos, a Ciprusi Köztársaság elnöke, és Rauf Denktas, a török ciprióták elnöke egyaránt ellenezte. A török ciprióták többsége viszont elfogadta, míg a görögök túlnyomó része elvetette. Végeredményben Ciprus megosztott országként, az északi rész nélkül lépett be az Európai Unióba. A szavazás eredménye nyomán Denktas elnök lemondott, utódja a megoldást kereső Mehmet Ali Talat lett.

Vallás: Ciprus összlakosságának mintegy 78%-a görög-ortodox keresztény, míg 18%-a muszlim vallású. A vallások azonban a belső határ mentén élesen elválnak egymástól, az északi rész szinte teljesen mohamedán, míg a déli területen szinte kizárólag keresztények élnek. Észak-Ciprus vallási megoszlása szerint a lakosság 99%-a szunnita mohamedán, 1%-a egyéb felekezetű.
A nyelvi megoszlás a vallásihoz hasonló, a vallási hovatartozás a nemzeti hovatartozást is determinálja.

 

Lakosság: A Ciprusi Köztársaság területének 35%-a török fennhatóság alatt áll (ez a sziget északi fele, ahol a természeti kincsek 70%-a koncentrálódik). 142 000 görög ciprusit – a népesség egynegyed részét – űztek el a megszállt területről. Egyidejűleg azokat a török ciprusiakat, akik a szabad területeken éltek, vezetőik erőszakosan a megszállt területre telepítették. 115 000 embert költöztettek át Törökországból a megszállt terület gyarmatosítása, a sziget demográfiai arányainak megváltoztatása, valamint a politikai helyzet ellenőrzése érdekében.
Napjainkban a lakosság szinte 100%-ban a török nyelvet beszélő török etnikumhoz tartozik, két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök.

Éghajlat: Ciprus éghajlata jellemezően mediterrán, forró nyarakkal (ami főként júliusra és augusztusra jellemző). Az év legnagyobb része száraz. Csak kevés csapadék hullik a téli hónapokban, májusban, októberben, valamint június és szeptember között a sziget csapadékmentes, ezért Ciprus gyakran szenved a szárazságtól. Mivel a csapadékot hozó szelek nyugatról érkeznek és a szigeten magas hegyek állják útjukat, így a keleti terület jóval szárazabb, mint a nyugati. A magasabb hegyekben sokáig megmarad a hó. A növényzetre is kihat az időjárás, ezért az őszi, téli és tavaszi hónapok alatt a szabadon növő virágok pazar szépségben pompáznak, azonban a nyári szárazság alatt a táj kopárrá válik. Nyáron, a partvidéken kizárólag lenge, szellős öltözékben járnak az emberek. A ciprusiak csak kivételesen ünnepélyes alkalmakkor viselnek öltönyt vagy kosztümöt. A hegyekben ettől eltérő a szokás mivel a kora hajnalok és a késő nyári esték meglehetősen hűvösek. Télen a sziget egész területén elkél a pulóver és a kabát.

Észak-Ciprus a Földközi-tenger medencéjében párját ritkítóan szép és érintetlen strandokat kínál. Az arany homokú föveny mérföldeken keresztül nyúlik el a partszakaszokon. Az említett strandok többsége a Karpaz térségben található, ennek is köszönhető, hogy a Karpaz-félszigetet nemzeti parkká nyilvánították. Ez az odajutás infrastruktúrájára is kihat, a strandokhoz vezető utak többsége nem aszfaltozott, tömegközlekedéssel nem rendelkeznek. A nyugati részen Guzelyurt térségben szintén szemet gyönyörködtető strandok húzódnak a parton, dél-keleten pedig a Famagusta-öbölben található az egyik leghosszabb, aranyszínű homokkal borított strand Észak-Cipruson.

Beutazási szabályok: Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság nem tagja az Európai Uniónak. Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak ide. A határon Nicosiában három helyen, gyalog a Ledra utcai, illetve a Ledra Palace ellenőrző ponton, autóval Agios Dometios, továbbá a fővárostól nyugatra az Asromeritis-Zodhia (Bostanci), a sziget délkeleti részén Pyla-nál, valamint a Limnitis-i ellenőrző pontokon lehet átkelni. Az átkeléshez új típusú, kártya formájú személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges.
Észak-Ciprus nemzetközi repülőtere Ercan városában található.  Magyarországról isztambuli vagy antalyai átszállással közelíthető meg, és új típusú, kártya formájú személy igazolvány is elegendő a beutazáshoz.
Ciprus déli részének két repülőtere van. Az észak-déli határvonalhoz, és a fővároshoz, Nicosiához közelebb eső Larnaca, illetve a sziget nyugati szélén található Paphos. Amennyiben az utasok Larnaca vagy Paphos repülőteréről érkeznek Észak-Ciprusra, úgy elfogadják a (kártyás) személyi igazolványt is a határátlépésnél.

Közlekedés: Észak-Cipruson az állami jellegű buszjáratok minden várost és nagyobb települést érintenek. Az új típusú, mini vagy régi színes buszokat a buszmegállókban, és az utakon egyaránt bárhol leinthetjük. A buszjáratok 20-30 percenként közlekednek, azonban nem követnek rögzített menetrendet. Többségük nem áll meg a történelmi-kulturális nevezetességeknél, így amennyiben „látni” is szeretnénk a pihenés mellett, ajánlott és érdemes autót bérelni. Számos – az autók széles választékát kínáló – autókölcsönző cég szolgáltatásait vehetjük igénybe. A bérléshez szükség van a sofőr jogosítványára, vagy nemzetközi vezetői engedélyére és feltétel a 21. betöltött életév. Amennyiben az észak-ciprusi oldalon bérel autót, úgy a járművel nem lépheti át a déli határt. Autóbérlés előtt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a brit hagyományokat követve az országban baloldali közlekedés van.

Telefonhívás Magyarországra/Magyarországról: Az Észak-Ciprusban található szállodákat, intézményeket a 00-90-es török hívókóddal, majd a 392 hívószám után a megadott szám tárcsázásával érhetjük el.
 
Rendőrség: 155,
Tűzoltóság: 199,
Mentők: 122.

Észak-ciprusi útiszótár:

Merhaba = szia
Iyi gunler = jó napot
Iyi aksamlar = jó estét
Iyi geceler = jó éjszakát
Gule gule = viszlát
Nasilsiniz = Hogy van?
Evet = igen
Hayir = nem
Luften = kérem
Tessekur eredim = köszönöm
Birsey debil = szívesen
Ozur dilerim = elnézést kérek
…nerede = Hol van a..?
Hekim = orvos
Bu ne kadar = Mennyibe kerül?

DÉL-CIPRUS:

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarország+ 1 óra.

NYELV: Görög; a turisztikai régiókban főként angol nyelvet használnak.

VALLÁS: A lakosság mintegy 78%-a görögkeleti ortodox, míg 18%-a iszlám. A vallások teljesen elkülönülnek, iszlámok a sziget északi, a keresztény lakosság a déli részre koncentrálódik.

PÉNZNEM: Euró

VÁMSZABÁLYOK: Az Európai Unió területén érvényes szabályok érvényesek.

UTAZÁS: Utasaink Ciprusra charter repülőjárattal utaznak. A repülési idő kb. 2 óra 30 perc. A légitársaság járatainak indulási időpontja változhat. A menetrend változásáért a partnerünk nem vállal felelősséget. A transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált autóbuszokkal történik.

ÚTI OKMÁNYOK: Magyar állampolgárok útlevéllel vagy személyi igazolványukkal utazhatnak Ciprusra. Az okmánynak a beutazástól számítva 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A ciprusi görög hatóságok megtagadhatják a beutazást azoktól, akiknek útlevelében Ciprusi török határbelépés bélyegzője szerepel. A szállodában néhány napra elkérhetik az útlevelet, személyi igazolványt.

BORRAVALÓ: Az éttermekben a számlán feltüntetik a szervizdíjat, melynek mértéke 10-15%. A taxisoknak 10% körüli összeget illik fizetni borravaló gyanánt.

HELYI SZOKÁSOK ÖLTÖZKÖDÉS: Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre ha nyilvános helyre megyünk. A vacsorához sok szálloda alkalomhoz illő öltözetet ír elő (férfiaknál hosszú nadrág). Templomok és kolostorok látogatásakor javasolt a térd alá érő szoknya, nadrág és fedett vállak.

ELLÁTÁS: A programban szereplő ellátás minden esetben a szálloda leírásánál szerepel. Az étkezések jellegét (felszolgálás, svédasztalos) mindig az adott szálloda határozza meg. Az étkezésekhez semmilyen ital nem jár, kivétel a reggelihez gyümölcslé, kávé, tea. All inclusive ellátás keretében meghatározott italok térítésmentesen fogyaszthatók.

SZÁLLÁS: Európai színvonalú szállások. Azonos kategórián belül a szállodaváltozás jogát partnerünk fenntartja.

SZOBÁK: A szobák elosztása a szállodák kizárólagos joga. Néhány esetben az egyágyas szoba kisebb lehet a kétágyas szobáknál, míg a háromágyas szobák általában kétágyas szobák pótággyal, ennek értelmében 3 felnőtt számára ezek a szobák olykor szűkösek lehetnek, ezért elsősorban két felnőtt és egy gyermek utazása esetén javasoljuk. A szobákat általában 14.00 órától lehet elfoglalni és legkésőbb 12.00 óráig kell elhagyni. Korábbi érkezés, későbbi indulás esetén csomagjaikat csomagszobában tudják elhelyezni.

EGÉSZSÉGÜGY: Védőoltás nem kötelező. Javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. A magánrendelőkben a kezelésért fizetni kell, feltétlenül kérjen számlát, amelyet hazaérkezve a biztosítóhoz benyújthat.

 ÉGHAJLAT: Mediterrán éghajlat a nyári hónapokban a hőmérséklet 32°C – 34°C körüli.

BIZTONSÁG: A bűnözési arány nagyon alacsony, némi elővigyázatossággal elkerülhetjük a kisebb bűncselekményeket.

KÖZLEKEDÉS: A szigeten baloldali közlekedés van érvényben. A biztonsági övek használata kötelező. Az alkoholfogyasztás az autóvezetőknél tilos és szigorúan büntetett. A települések között autóbusszal is utazhatunk, melyeken a viteldíj viszonylag jutányos, de számítsunk rá, hogy mediterrán ország lévén késések előfordulhatnak.

JÁRMŰBÉRLÉS: Nagyobb távolságok megtételére lehetőség van autóbérlésre, az árak a mediterrán országokra jellemzően viszonylag magasak. Csak gyakorlott sofőröknek ajánljuk az autóbérlést, tekintettel arra, hogy a szigeten baloldali közlekedés van, amely fokozott körültekintést igényel a vezetőktől.

ÜNNEPEK: A nyári időszakban elsősorban az ortodox szentek ünnepei fontosak, melyek során a szentek neveit viselő templomokban szentmisét tartanak, majd este táncos vigasságokkal ünnepelnek.

TELEFONÁLÁS: Magyarország száma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Ciprus hívószáma Magyarországról: +357 + hívott szám. Általános segélykérő szám a 112.

ITALOK: A csapvíz iható, de javasoljuk, hogy inkább palackozott vizet fogyasszon. A hőség miatt fontos a folyamatos folyadék utánpótlás, különösen figyeljen gyermekeire, hogy kellő mennyiségű vizet fogyasszanak.

SZIESZTA: mediterrán ország lévén délután 14.00 és 18.00 óra között szieszta időt tartanak. A szupermarketeken kívül az ajándékboltok, irodák ezen időszakban zárva tartanak, viszont 18.00 órától késő estig 22.00 óráig is fogadják a vendégeket.

Elérhetőségeink:

CÍVIS TOURS Utazási Iroda

4024 Debrecen, Batthyány u.16. 

(az udvarban)

Tel.: (52) 453-430; (30) 206-51-73; 

(30) 812-87-80

E-mail: civistours@civistours.hu

Alapítva: 1990.

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek! * A teljes weboldalra kiterjedően az esetleges feltöltési hibákért, elütésekért felelősséget nem vállalunk.

MKEH: R01197/1999